May 28, 2011

Ziua Europei, la Bucuresti


Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, ambasadorul Austriei şi redactorul şef al revistei Dilema Veche s-au aflat duminică pe aceeaşi scenă cu ocazia evenimentului organizat de Ziua Europei în Băneasa Shopping City.

Cei trei au pledat pentru o Europă liberă, prosperă, unită prin cultură, istorie şi diversitate, în care valorile democraţiei sunt garantate de una dintre cele mai puternice şi stabile organizatii politice şi economice din lume: Uniunea Europeană.

Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a definit, în deschiderea discursului său, conceptul de `cetăţean european` drept o persoană care se bucură din plin de libertate de expresie şi de mişcare. Aceste privilegii, a mai adăugat Idu, nu pot fi însă oferite fără asumarea obligaţiilor ce revin fiecărui locuitor al statelor membre UE.

Pe scenă a urcat apoi, Ambasadorul Austriei, Michel Scwarzinger. El a atras atenţia asupra faptului că Europa trebuie să rămână unită politc şi economic, în contextul în care, peste 50 de ani, ea va fi singurul cotinent care v-a înregistra o scădere demografică. În opinia ambasadorului austriac, Africa si Asia se află azi într-o fază de creştere rapidă a populaţiei, fapt pe care oficialul îl consideră nejustificat în raport cu dezvoltarea economică din aceste două continente.

Alături de reprezentantul Comisiei Europene în România si de ambasadorul Austriei, s-a mai aflat pe scena din Băneasa Shopping City şi redactorul şef al publicatiei Dilema Veche, domnul Mircea Vasilescu. Domnia sa a abordat un subiect delicat al problemei europene, si anume scepticismul care planează deasupra UE, mulţi dintre cetăţenii uniunii fiind dezamăgiţi de birocraţia pronunţată din statele membre. Profesorul Mircea Vasilescu a dorit să facă împreună cu cei prezenţi la eveniment un exerciţiu de memorie. Prin acesta el a reamintit spectatorilor atmosfera care învăluia continentul divizat din timpul Cortinei de Fier, subliniind astfel importanţa unei organizaţii precum Uniunea Europeană.

Evenimentul de la Băneasa Shopping Center a fost organizat de Comisia Europeană cu ocazia aniversării a 60 de ani de la naşterea Comunităţii Europene a Cărbunelui si a Petrolului, organizaţie care a stat la temelia fondării Uniunii Europene, asa cum o cunoaştem noi azi. 

Mihai Constantin
(FJSC, an1)

No comments:

Post a Comment