May 27, 2011

`Unitate si Diversitate` la Baneasa Shopping City


Unitate prin diversitate” – aceasta a fost tematica evenimentului organizat cu ocazia zilei Europei, pe 22 mai, în Băneasa Shopping City, complex ce a găzduit pe tot parcursul zilei de duminica o serie de manifestaţii culturale si artistice, precum dansuri, muzica sau teatru.
Ceremonia a fost deschisa inca de la primele ore ale diminetii de cateva cuvantari la scena deschisa, printre cei care au urat bun-venit spectatorilor numarandu-se Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, ambasadorul Austriei, Michel Scwarzinger şi redactorul şef al revistei Dilema Veche, Mircea Vasilescu. Acestia au pledat pentru o Europă liberă, prosperă, unită prin cultură, istorie şi diversitate, în care valorile democraţiei sunt garantate de una dintre cele mai puternice şi stabile organizatii politice şi economice din lume: Uniunea Europeană.
Primul recital de marca al zilei festive a fost semnat de o inedita trupa de muzicieni, Truverii. Îmbrăcaţi în haine cu aer medieval, ce dădeau o aură specială muzicii vechi interpretate, aceştia au resit să ne introducă într-o atmosferă plăcută. Alături de membrii trupei: Mihai Serghei Todor, Carmen Mărunţelu, Gabriel Bălaşa, Andra Stânciu, Luciana Ene si Daniel Pop am urmat o călătorie imaginară pe note muzicale prin Europa secolelor XIII – XV, incantandu-ne auzul cu acorduri din zona Transilvaniei vechi, Spaniei, Franţei sau Italiei.
A urmat o alta surpriza, doamna Margareta Pâslaru care, alături de corul Titu Maiorescu, şi-a făcut simţită prezenţa prin muzică şi dansuri tradiţionale. Artista s-a bucurat de un succes mare, în jurul scenei  adunându-se atât oameni în vârstă cât şi copii. Aceştia s-au bucurat, au facut fotografii şi au dansat pe ritmurile folclorului românesc.
Momentele artistice au continuat cu tinere talente din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică, ce au început să ne încânte spiritul artistic prin melodii interpretate la pian, vioara şi chitara. Prin aplauzele si incurajarile primite la finalul fiecarei reprezentatii, publicul participant a dovedit ca muzica clasica nu este deloc straina romanului de rand.
Cei prezenţi au mai putut avea ocazia să asiste si la alte concerte sau concursuri, dar şi la reprezentaţii de dans si muzica etnica, precum performance-ul celor din trupa de tobe africane Corporeanima. Copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, ne-au demonstrat că nu vârsta e cea care determină priceperea. Cu ajutorul coordonatorului şi profesorului Fabian Sanchez, elevii au executat o coregrafie foarte frumoasă, captivantă şi energică. Aceştia au fost însoţiţi de părinţii lor care au aplaudat tot timpul de pe margine. La finalul cântecului micuţii au fost aplaudaţi foarte tare de toţi trecătorii ce se opriseră să-i admire.
Au mai performat pe scena studenţi de la UNATC, elevi ai liceelor “Capsali”, “G. Cosbuc” sau “G. Enescu”, precum si reprezentanti ai Institutului Polonez. Pe lângă toate acestea spectatorii au putut admira creaţii vestimentare confecţionate din material reciclabile şi realizate de liceenele de la “Tonita”, sectia design vestimentar.
După parada de modă trecerea s-a făcut foarte frumos către un grup activ şi energic de elevi de la Colegiul National Spiru Haret, cei care au întreţinut atmosfera printr-un “dans de stradă”. Street dance-ul este o activitate din ce in ce mai populară în România, acesta implicand mişcări din zona Hip Hop si R&B.
Cum diversitatea a fost şi tematica acestui eveniment, pe scenă s-au mai prezentat şi doi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I.L. Caragiale” care, deşi ne-ar fi dus cu gândul foarte uşor la o piesă de teatru, au surprins audienta prin executarea unui numar de beatbox şi de muzica cu specific R&B.
Elevii scolii Ita Wegman cantat muzica instrumentala si au interpretat tragedia Shakespeareiana “Romeo & Juliet”, iar corul Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” a încântat urechile trecătorilor cu o muzică extraordinară. Vocile corului de camera au răsunat în tot complexul comercial, răspândind o odă a bucuriei în toate colţurile spatiului.
Liceul “Miguel de Cervantes” a adus un plus de fantezie si entuziasm desfasurarii evenimentului, elevii talentati expunand fotografii cu tema Bucurestiului European si plusand cu un act de muzica spaniola. Cele doua interprete au reusit sa aduca acordurile hispanice in fata publicului roman, prin notele minunate ale flautului si chitarii.
Evenimentul decicat Zilei Europei a fost realizat de reprezentanta Comisiei Europei la Bucureşti, cu ajutorul companiei Chelgate.








Lucsandra Sandulescu & George Safta
(FJSC, an 1)

No comments:

Post a Comment